Tuesday, November 07, 2006

05. Cartes postales



Ηφαίστειο Σουσάκι

Είναι το πιο άγνωστο ηφαιστειακό κέντρο της Ελλάδας, που βρίσκεται 4.500 m ανατολικά από τον Ισθμό της Κορίνθου. Η δραστηριότητά του άρχισε από τον Παλαιοζωικό Αιώνα και αποτελεί το βορειότερο άκρο του ενεργού ηφαιστειακού τόξου, της χώρας μας. Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι το ηφαίστειο δεν έχει κρατήρα, αλλά δεκάδες στόμια. Η παρουσία του γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφιού και τα νεκρά ζώα που αναζητούν καταφύγιο το χειμώνα στα λαγούμια του, εκεί που η θερμοκρασία του διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνά ορισμένες φορές τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Φάρος

Ο πέτρινος φάρος στο ακρωτήριο Σουσάκι βρίσκεται στην ακτή, ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1894 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 7,5 μέτρα και αποτελεί τοπόσημο της περιοχής, καθώς είναι ένας από τους δύο φάρους που οδηγούν με ασφάλεια τα πλοία στον ισθμό της Κορίνθου.






Μυθολογία

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στους σημερινούς Αγίους Θεοδώρους, ζούσε η Φαιά, ο τρομερός αγριόχοιρος που ρήμαζε την περιοχή και κατέστρεφε τα σπαρτά και τις καλλιέργειες. Ο Θησέας, εκτελώντας έναν ακόμα άθλο του, φόνευσε τη Φαιά, στο πέρασμα του από την Τροίζηνα προς την Αθήνα.







Αρχαία πόλη Κρομμύων

Η αρχαία πόλη Κρομμύων ήρθε στο φως το 1961, μαζί με πολλά σημαντικά ευρήματα όπως το άγαλμα του θεού Απόλλωνα, μελανόμορφα αγγεία και γεωμετρικοί και λακκοειδείς τάφοι. Το όνομα της πόλης παραπέμπει στο γνωστό σε όλους κρεμμύδι, που ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βασική εποχιακή καλλιέργεια της περιοχής.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home